Блог

Диагноза акне ? Кажи стоп на досадните пъпчици по кожата! 23.01.2022 18:37:49

Диагноза акне ? Кажи стоп на досадните пъпчици по кожата!

Какво е акне?

Акнето или акне вулгарис е много често срещано състояние на кожата, което засяга много хора в даден момент от живота им. Често се развива през тийнейджърските години, но може да присъства и в зряла възраст, т. нар адулторно акне и има тенденция да засяга лицето, шията, гърдите, гърба и раменете.

Видове обривни единици при акне

Акнето може да се прояви в редица различни форми. Те включват:

Черни точки – това са космени фоликули (или пори), които са запушени със смес от мъртви кожни клетки и себум и обикновено се появяват в Т-зоната (носа, брадичката и челото).

Интересен факт: Изглежда така, сякаш мръсотията запушва порите, но това всъщност това е пигментацията на вътрешната обвивка на космения фоликул, което го прави тъмен на цвят.

Милиуми (бели точици или на английски – whitehead) – както подсказва името, те имат малка бяла глава, но са затворени, така че няма да се изпразват при притискане. Обикновено препоръчваме ръчно почистване от медицински козметик, тъй като те изискват „пукането“ им с фина стерилна игла и последваща дезинфекция. Много често не могат да бъдат премахнати в домашни условия или при неправилно премахване може да рецидивират или крият риск от пигментация на мястото.

Важно ! Белите точки и черните точки са видове невъзпалителнo акне.

Папули – малки до средни по размер, червени и окръглени образувания , могат да се чувстват чувствителни или болезнени.

Пустули – подобни на папули, те имат бял център, пълен с гной.

Възли (в дерматологията т.нар „нодули“) – нодуларното акне се появява като големи подутини под повърхността на кожата. Те могат да бъдат много упорити и болезнени. При наличие на такова акне незабавно се консултирайте с дерматолог, който да изпише подходящ антибиотик.

Кисти – кистозното акне е най-тежкият вид заболяване. Това се случва, когато кисти се образуват дълбоко под кожата поради бактерии, себум и повишена кератинизация. Изискват медицинско лечение под постоянен контрол. Кистозното акне обикновено не обхваща само лицето,а и други части от тялото.

Обърни внимание ! Никога не лекувайте последните два вида акне у дома. Тези 2 вида пробиви много често се наблюдават заедно и са известни като нодуло-кистично акне.

Акнето може да бъде категоризирано като леко, умерено или тежко.

Какво причинява акне?

Акнето се появява, когато жлезите близо до повърхността на кожата произвеждат твърде много себум, който е вид масло, предназначено да смазва кожата и да предотврати изсушаването й. Този излишен себум след това се натрупва заедно с мъртвите кожни клетки и запушва порите. Веднъж блокирани, порите могат да се инфектират, което води до акне.

Има редица , които могат да повлияят на производството на себум от кожата. Една от най-често срещаните са промените в хормоналните нива. Смята се, че повишаването на тестостерона по време на пубертета е свързано с акне при тийнейджъри. По същия начин възрастните жени могат да получат акне около менструацията или по време на бременност поради колебания в нивата на хормоните. Акнето може да бъде причинено и в резултат на други състояния, като синдром на поликистозните яйчници и някои лекарства.

Често се смята, че акнето се появява в резултат на лоша хигиена, но това е невярно. Почистването няма да излекува акнето и всъщност прекаленото миене на кожата ви понякога може да я влоши.

Лечение на акне

За леки форми на акне има много лечения без рецепта под формата на кремове и гелове, които могат да се използват за лечение.

Има и някои лечения, които действат чрез прилагане на светлина върху кожата в опит да подобрят симптомите.

Локални лечения – геловете и кремовете често съдържат бензоил пероксид, който помага за убиване на бактериите и намаляване на възпалението. Трябва да се прилага 20 минути след измиване и то върху цялата засегната област, а не само върху отделните лезии. Може да причини раздразнение и суха кожа, така че трябва да се използва умерено, добре е да използвате хидратиращ крем след това.

Перорални антибиотици – ​​​​​​​ Те често се използват заедно с гел или крем за най-добър ефект и могат да бъдат предписани от дерматолог. Необходими са няколко седмици, за да видите някакво подобрение.

Самостоятелна грижа за акне

Има няколко неща, които можете да правите в ежедневнието си, за да предотвратите появата на акне:

• Използвайте мек гел и топла вода, за да измиете лицето си. Това което ние препоръчваме е Почистващ гел-пяна с ниско pH 5,0 ~ 6,0 идеално почиства и успокоява кожата, регулира продукцията на мастните жлези и предотвратява появата на лъщене.

Съдържа масло от чаено дърво .Има заздравяващо действие, премахва зачервявания и обриви. Почиства кожата изсмуквайки гной от увредените участъци. ВНА-киселина –разтапя замърсенията и черните точки в порите, премахва мъртвите клетки, регулира активността на мастните жлези и екстракт от листата на кедър, лотос, корен на бряст – усилват заздравителното действие на гела.

https://facebeauty.bg/product/cosrx-pochistvashta-pyana-s-neutralno-ph

• Макар че е добра идея да оставите кожата си да диша, естествено е някои хора да искат да прикрият петна и петна с грим. Ако искате да носите грим, опитайте се да изберете продукти, които не съдържат масла и не са комедогенни, което означава, че няма да запушат порите ви. Важно е да се уверите, че премахвате напълно грима си през нощта, преди да заспите

• Вземете душ след всяко упражнение или напрегната дейност, тъй като потта, останала по кожата, може да доведе до обриви

• Внимавайте какви продукти използвате върху косата си; масла, гелове и серуми могат да се прехвърлят върху кожата ви и да запушат порите ви. Използвайте нежен шампоан и балсам, които е малко вероятно да раздразнят кожата ви, и завържете косата си назад, ако падне върху лицето ви

Посещавайте редовно вашият козметик, за да почиствате кожата си, както и вашия дерматолог. Подходящи лечения са третиране с лазер - Nd-YAG лазерът или по-изветно още като Genesis, както и химичните пилинги за акне.

Как да помогнем за намаляване на белезите от акне

Тежките видове акне понякога могат да доведат до белези. Това се случва, когато кожата е повредена, след като пъпчицата ​​се „изтиска“.

Имаш акне? Влез в нашата програма “ 100 days ACNE”. Изпрати ни снимка на facebeautybulgaria@gmail.com на твоето акне и ние ще изготвим най-подходящата комбинация от от продукти за теб, които ще вземеш на специални цени и ще проследим как се повлиява то за 100 дни. За повече информация пиши ни на лично съобщение 😊

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за кожата

Грижа за кожата - FaceBeauty

Диагноза акне ? Кажи стоп на досадните пъпчици по кожата!

Диагноза акне ? Кажи стоп на досадните пъпчици по кожата!

Какво е акне?Акнето или акне вулгарис е много често срещано състояние на кожата, което засяга много хора в даден момент от живота им. Често се развива пре Какво е акне?Акнето или акне вулгарис е много често срещано състояние на кожата, което засяга много хора в даден момент от живота им. Често се развива пре 2022-01-23T18:37:50+02:00 Диагноза акне ? Кажи стоп на досадните пъпчици по кожата!

<p><strong>Какво е акне?</strong></p> <p>Акнето или акне вулгарис е много често срещано състояние на кожата, което засяга много хора в даден момент от живота им. Често се развива през тийнейджърските години, но може да присъства и в зряла възраст, <span lang="bg-BG">т. нар адулторно акне</span> и има тенденция да засяга лицето, шията, гърдите, гърба и раменете.</p> <p></p> <p><strong>Видове <span lang="bg-BG">обривни единици при акне </span></strong></p> <p>Акнето може да се прояви в редица различни форми. Те включват:</p> <p></p> <p><span style="text-decoration: underline;">Черни точки</span> &ndash; това са космени фоликули (или пори), които са запушени със смес от мъртви кожни клетки и <span lang="bg-BG">себум</span> и обикновено се появяват <span lang="bg-BG">в Т-зоната (</span>носа, брадичката и челото<span lang="bg-BG">)</span>. <br /><br /></p> <blockquote> <p><span lang="bg-BG">Интересен факт: И</span>зглежда така, сякаш мръсотията запушва порите, но това всъщност <span lang="bg-BG">това е </span> пигментацията на вътрешната обвивка на космения фоликул, което го прави тъмен на цвят.</p> </blockquote> <p></p> <p><span lang="bg-BG"><span style="text-decoration: underline;">Милиуми</span> (бели точици или на английски &ndash; </span>whitehead) &ndash; както подсказва името, те имат малка бяла глава, но са затворени, така че няма да се изпразват при притискане. <span lang="bg-BG">Обикновено препоръчваме ръчно почистване от медицински козметик, тъй като те изискват &bdquo;пукането&ldquo; им с фина стерилна игла и последваща дезинфекция. Много често не могат да бъдат премахнати в домашни условия или при неправилно премахване може да рецидивират или крият риск от пигментация на мястото. </span></p> <blockquote> <p><strong><span lang="bg-BG">Важно ! </span>Белите точки и черните точки са видове невъзпалителнo акне.</strong></p> </blockquote> <p></p> <p><span style="text-decoration: underline;">Папули</span> &ndash; малки до средни по размер, <span lang="bg-BG">червени и окръглени образувания , </span>могат да се чувстват чувствителни или болезнени.</p> <p></p> <p><span style="text-decoration: underline;">Пустули</span> &ndash; подобни на папули, те имат бял център, пълен с гной.</p> <p></p> <p><span style="text-decoration: underline;">Възл</span><span lang="bg-BG"><span style="text-decoration: underline;">и</span> (в дерматологията т.нар &bdquo;нодули&ldquo;)</span> &ndash; нодуларното акне се появява като големи подутини под повърхността на кожата. Те могат да бъдат много упорити и болезнени.<span lang="bg-BG"> При наличие на такова акне незабавно се консултирайте с дерматолог, който да изпише подходящ антибиотик. </span></p> <p></p> <p><span style="text-decoration: underline;">Кисти</span> &ndash; кистозното акне е най-тежкият вид заболяване. Това се случва, когато кисти се образуват дълбоко под кожата поради бактерии, <span lang="bg-BG">себум</span> и <span lang="bg-BG">повишена кератинизация. Изискват медицинско лечение под постоянен контрол. Кистозното акне обикновено не обхваща само лицето,а и други части от тялото. </span></p> <p><span lang="bg-BG">Обърни внимание ! Никога не лекувайте последните два вида акне у дома. Тези 2 вида пробиви много често се наблюдават заедно и са известни като нодуло-кистично акне. </span></p> <p></p> <p>Акнето може да бъде категоризирано като леко, умерено или тежко.</p> <p></p> <p></p> <p></p> <p><strong>Какво причинява акне?</strong></p> <p>Акнето се появява, когато жлезите близо до повърхността на кожата произвеждат твърде много себум, който е вид масло, предназначено да смазва кожата и да предотврати изсушаването й. Този излишен себум след това се натрупва заедно с мъртвите кожни клетки и запушва порите. Веднъж блокирани, порите могат да се инфектират, което води до акне.</p> <p></p> <p>Има редица , които могат да повлияят на производството на себум от кожата. Една от най-често срещаните са промените в хормоналните нива. Смята се, че повишаването на тестостерона по време на пубертета е свързано с акне при тийнейджъри. По същия начин възрастните жени могат да получат акне около менструацията или по време на бременност поради колебания в нивата на хормоните. Акнето може да бъде причинено и в резултат на други състояния, като синдром на поликистозните яйчници и някои лекарства.</p> <p></p> <p>Често се смята, че акнето се появява в резултат на лоша хигиена, но това е невярно. Почистването няма да излекува акнето и всъщност прекаленото миене на кожата ви понякога може да я влоши.</p> <p></p> <p><strong>Лечение на акне</strong></p> <p>За лек<span lang="bg-BG">и форми на </span>акне има много лечения без рецепта под формата на кремове и гелове, които могат да се използват за лечение.</p> <p></p> <p>Има и някои лечения, които действат чрез прилагане на светлина върху кожата в опит да подобрят симптомите.</p> <p></p> <p>Локални лечения &ndash; геловете и кремовете често съдържат бензоил пероксид, който помага за убиване на бактериите и намаляване на възпалението. Трябва да се прилага 20 минути след измиване и то върху цялата засегната област, а не само върху отделните <span lang="bg-BG">лезии</span>. Може да причини раздразнение и суха кожа, така че трябва да се използва умерено<span lang="bg-BG">, добре е да използвате хидратиращ крем след това. </span></p> <p></p> <p>Перорални антибиотици &ndash; ​​​​​​​ Те често се използват заедно с гел или крем за най-добър ефект и могат да бъдат предписани от <span lang="bg-BG">дерматолог. Необходими са няк</span>олко седмици, за да видите някакво подобрение.</p> <p></p> <p><strong>Самостоятелна грижа за акне</strong></p> <p>Има няколко неща, които можете да правите в ежедневни<span lang="bg-BG">ето си, за да предотвратите появата на акне:</span></p> <p></p> <p>&bull; Използвайте мек <span lang="bg-BG">гел </span>и топла вода, за да измиете лицето си<span lang="bg-BG">. Това което ние препоръчваме е Почистващ гел-пяна с ниско pH 5,0 ~ 6,0 идеално почиства и успокоява кожата, регулира продукцията на мастните жлези и предотвратява появата на лъщене.</span></p> <p><span lang="bg-BG">Съдържа м</span>асло от чаено дърво <span lang="bg-BG">.</span>Има заздравяващо действие, премахва зачервявания и обриви. Почиства кожата изсмуквайки гной от увредените участъци.<span lang="bg-BG"> </span>ВНА-киселина &ndash;разтапя замърсенията и черните точки в порите, премахва мъртвите клетки, регулира активността на мастните жлези<span lang="bg-BG"> и е</span>кстракт от листата на кедър, лотос, корен на бряст &ndash; усилват заздравителното действие на гела.</p> <p></p> <p><a href="https://facebeauty.bg/product/cosrx-pochistvashta-pyana-s-neutralno-ph">https://facebeauty.bg/product/cosrx-pochistvashta-pyana-s-neutralno-ph</a></p> <p></p> <p>&bull; Макар че е добра идея да оставите кожата си да диша, естествено е някои хора да искат да прикрият петна и петна с грим. Ако искате да носите грим, опитайте се да изберете продукти, които не съдържат масла и не са комедогенни, което означава, че няма да запушат порите ви. Важно е да се уверите, че премахвате напълно грима си през нощта, преди да заспите</p> <p></p> <p>&bull; Вземете душ след всяко упражнение или напрегната дейност, тъй като потта, останала по кожата, може да доведе до обриви</p> <p></p> <p>&bull; Внимавайте какви продукти използвате върху косата си; масла, гелове и серуми могат да се прехвърлят върху кожата ви и да запушат порите ви. Използвайте нежен шампоан и балсам, които е малко вероятно да раздразнят кожата ви, и завържете косата си назад, ако падне върху лицето ви</p> <p><span lang="bg-BG">Посещавайте редовно вашият козметик, за да почиствате кожата си, както и вашия дерматолог.</span> <span lang="bg-BG">Подходящи лечения са третиране с лазер - </span>Nd-YAG <span lang="bg-BG">лазерът или по-изветно още като </span>Genesis<span lang="bg-BG">, както и химичните пилинги за акне. </span></p> <p></p> <p>Как да помогнем за намаляване на белезите от акне</p> <p>Тежките видове акне понякога могат да доведат до белези. Това се случва, когато кожата е повредена, след като п<span lang="bg-BG">ъпчицата</span> ​​с<span lang="bg-BG">е &bdquo;изтиска&ldquo;. </span></p> <p lang="bg-BG"></p> <p><span style="text-decoration: underline;"><strong><span lang="bg-BG">Имаш акне? Влез в нашата програма </span>&ldquo; 100 days ACNE&rdquo;. <span lang="bg-BG">Изпрати ни снимка на </span><a href="mailto:facebeautybulgaria@gmail.com">facebeautybulgaria@gmail.com</a> <span lang="bg-BG">на твоето акне и ние ще изготвим най-подходящата комбинация от от продукти за теб, които ще вземеш на специални цени и ще проследим как се повлиява то за 100 дни. За повече информация пиши ни на лично съобщение </span><span face="Segoe UI Emoji, serif" style="font-family: 'Segoe UI Emoji', serif;"><span lang="bg-BG">😊</span></span></strong></span></p> <p lang="bg-BG"></p> <p></p> <p></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки