Блог

Защо и как да поддържаме имунната си система силна? Jun/29/2020

Защо и как да поддържаме имунната си система силна?

КАКВА Е РОЛЯТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА?

Имунната система е основната защита на организма ни. Ако тя е силна, дори резки промени в климата, замърсена околна среда, вируси и бактерии и т.н. няма да бъдат допуснати да повлияят негативно на здравето ни.  Имунната система е нещо като невидимата бариера, която ни предпазва във всеки един момент. Именно затова е важно да я поддържаме силна, за да сме по-малко уязвими към простуда, вируси, грипове и т.н. 

ЗАЩО ХРАНАТА Е ВАЖНА, ЗА ДА ПОДДЪРЖАМЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА?

Храним се всеки ден по няколко пъти -това е факт. Стремим се да избираме по-здравословни алтернативи, да сме добре хидратирани, да не прекаляваме с мазното и захарта, но защо? 

Свързано ли е това с имунната ни система и оптималното функциониране на организма ни или има значение само за това колко тежим и как изглеждаме? 

Разбира се, че е свързано! Храната и напитките, които приемаме, са горивото, което нашият организъм използва, за да функционира. Не само това, храната е отговорна и за това колко здрави са кожата, косата и ноктите ни, това как се чувстваме, колко енергия имаме, колко добре спим. 

Общо взето всеки един аспект от организма и ежедневието ни е пряко обвързан с качеството и количеството на храната ни. Колкото по-качествено ,,гориво” даваме на тялото си, толкова по-добре функционира то. 

Именно затова какво, как, кога, по колко и защо се храним влияе пряко и на имунната ни система.  В електронната ми книга: Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение? можете да откриете специална рецепта за подсилване на имунитета, както и много други препоръки, които да станат неизменна част от хранителните Ви навици особено когато смятате, че имате нужда от подсилване на организма- през преходните сезони (пролет и есен), когато има и по-голяма вероятност от заразяване с грип или вирус. Тези препоръки са също така подходящи и за периоди като сегашния- пандемията с вируса COVID-19. Аз лично ги спазвам стриктно, препоръчвам ги горещо и на Вас.

КАКВО ДРУГО ПОНИЖАВА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА?

Има много фактори, които влияят на нивото на защитни механизми на организма ни, съответно и на имунната система. Много често ние не се замисляме за тях до момента, в който е късно и сме вече болни и имаме по-сериозна симптоматика, която ни пречи да сме пълноценни в ежедневието си. 

Стресът, особено продължителният психически такъв, е един от основните виновници за понижен имунитет. Склонни сме да игнорираме негативното му влияние, което обаче води до по-сериозни последствия. 

В електронната книга, която съм написала за Вас, можете да прочетете повече за елементите на стреса, как той влияе на здравето ни и лесни и приятни практични съвети за справянето с него. 

Важен фактор, особено при дамите, са резките промени в теглото: покачване и сваляне. Това отново спада към категорията стрес, само че този път е главно физически, а не психически. Резките промени в килограмите означава, че тялото ни трябва да се адаптира към новата си композиция, а тази адаптация означава смяна на цялата логистика на физиологичните функции и преразпределение на енергийните запаси. По време на тази адаптация тялото ни оставя на заден план защитните си механизми и приоритизира справянето с натрупаните или изгубените мускулна маса и мазнини.

Не на последно място е важно да отбележа, че прекомерната редовна консумация на алкохол и тютюневи изделия също има неблагоприятно влияние не само върху имунитета, но и върху много други физиологични функции. 

САМО С ЛЕКАРСТВА и ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЛИ МОЖЕМ ДА ПОДОБРИМ ИМУНИТЕТА СИ?

НЕ! Това е абсолютно погрешно схващане, което, за съжаление, е широко разпространено.

Всъщност много често лекарствените медикаменти могат да доведат до понижен имунитет след като спрат да бъдат приемани. ЗАЩО? Защото тялото ни преценява, че щом има синтетични елементи (под формата на лекарства), които ние му набавяме, то няма нужда само да се справя с болестта.

Що се отнася до хранителните добавки, да- има определени витамини, минерали и антиоксиданти, които са важни, но ползата от тях ще дойде САМО АКО тялото ни е дефицитно на тях. Предозиране с някои витамини и минерали може да доведе до нежелана интоксикация и сериозни негативни последствия за здравето ни, така че приемайте хранителни добавки само след като сте се консултирали с личния Ви лекар или квалифициран клиничен диетолог.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ИМУНИТЕТА СИ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ?

За да поддържаме имунитета и здравето си на оптимално ниво е нужно да взимаме ежедневни превантивни мерки. Това включва балансирано и редовно хранене с висококачествени съставки, богати на въглехидрати, протеини, есенциални мазнини и фибри. Също така е от изключителна важност да поддържаме ниски нива на стрес, да сме физически активни и да спим достатъчно и спокойно без да се пробуждаме. 

В електронната ми книга: Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение? предлагам много разнообразни занимания, които всеки един от нас може да включи в ежедневието си. Също така съм подготвила и подробни препоръки за храни и хранителни навици, които да започнете да практикувате за оптимално здраве. 

Линк към електронната книга: Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение? https://payhip.com/b/3GfP 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Камелия Буюклиева е клиничен диетолог, завършила в най-престижния за това университет във Великобритания: King’s College London. Работила е в специализирани клинични центрове с хора с психични и хранителни разстройства, онкоболни, хора с диабет и други ендокринни болести, както и паралелно с гастроентеролози. След специализацията си, Камелия записва едногодишен курс в сферата на алтернативната медицина и става Аюрведа терапевт и консултант. Също така е и фитнес инструктор. За да поддържа и обновява знанията си, Камелия посещава редовно курсове на престижните университети в САЩ: Харвард, Станфорд, UC Berkeley, Джон Хопкинс, Пенсилванския университет и други. В момента Камелия учи клинична психология и се е посветила на изготвянето на персонализирани хранителни режими, провеждането на обучения в сферата на здравето и балансираното хранене и писането на статии и рецепти за един от най-популярните български сайтове на тази тематика: zdravoslovnohranene.com 

Ако желаете да се свържете за персонална консултация или корпоративни обучения на здравна тематика с Камелия, моля да ни пишете в инстаграм, фейсбук или на facebeautybulgaria@gmail.com !

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за кожата

Грижа за кожата - FaceBeauty

Защо и как да поддържаме имунната си система силна?

Защо и как да поддържаме имунната си система силна? - FaceBeauty

КАКВА Е РОЛЯТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА?Имунната система е основната защита на организма ни. Ако тя е силна, дори резки промени в климата, замърсена околна сре КАКВА Е РОЛЯТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА?Имунната система е основната защита на организма ни. Ако тя е силна, дори резки промени в климата, замърсена околна сре 2020-10-05T17:49:04+03:00 Защо и как да поддържаме имунната си система силна?

<p><strong>КАКВА Е РОЛЯТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА?</strong></p> <p>Имунната система е основната защита на организма ни. Ако тя е силна, дори резки промени в климата, замърсена околна среда, вируси и бактерии и т.н. няма да бъдат допуснати да повлияят негативно на здравето ни.&nbsp; Имунната система е нещо като невидимата бариера, която ни предпазва във всеки един момент. Именно затова е важно да я поддържаме силна, за да сме по-малко уязвими към простуда, вируси, грипове и т.н.&nbsp;</p> <figure class="wp-block-image"><img src="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health-1024x538.jpg" alt="" class="wp-image-11526" srcset="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health-1024x538.jpg 1024w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health-300x158.jpg 300w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health-768x403.jpg 768w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health-600x315.jpg 600w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/Vibrant-Immune-Health.jpg 1200w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" /></figure> <p><strong>ЗАЩО ХРАНАТА Е ВАЖНА, ЗА ДА ПОДДЪРЖАМЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА?</strong></p> <p><strong></strong>Храним се всеки ден по няколко пъти -това е факт. Стремим се да избираме по-здравословни алтернативи, да сме добре хидратирани, да не прекаляваме с мазното и захарта, но защо?&nbsp;</p> <p>Свързано ли е това с имунната ни система и оптималното функциониране на организма ни или има значение само за това колко тежим и как изглеждаме?&nbsp;</p> <blockquote class="wp-block-quote"> <p>Разбира се, че е свързано! Храната и напитките, които приемаме, са горивото, което нашият организъм използва, за да функционира. Не само това, храната е отговорна и за това колко здрави са кожата, косата и ноктите ни, това как се чувстваме, колко енергия имаме, колко добре спим.&nbsp;</p> </blockquote> <p>Общо взето всеки един аспект от организма и ежедневието ни е пряко обвързан с качеството и количеството на храната ни. Колкото по-качествено ,,гориво&rdquo; даваме на тялото си, толкова по-добре функционира то.&nbsp;</p> <p>Именно затова какво, как, кога, по колко и защо се храним влияе пряко и на имунната ни система.&nbsp; В електронната ми книга: Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение? можете да откриете специална рецепта за подсилване на имунитета, както и много други препоръки, които да станат неизменна част от хранителните Ви навици особено когато смятате, че имате нужда от подсилване на организма- през преходните сезони (пролет и есен), когато има и по-голяма вероятност от заразяване с грип или вирус. Тези препоръки са също така подходящи и за периоди като сегашния- пандемията с вируса COVID-19. Аз лично ги спазвам стриктно, препоръчвам ги горещо и на Вас.</p> <figure class="wp-block-image"><img src="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System-1024x536.jpg" alt="" class="wp-image-11528" srcset="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System-1024x536.jpg 1024w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System-300x157.jpg 300w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System-768x402.jpg 768w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System-600x314.jpg 600w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/1200x628_FACEBOOK_Foods_That_Boost_the_Immune_System.jpg 1200w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" /></figure> <p><strong>КАКВО ДРУГО ПОНИЖАВА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА?</strong></p> <p><strong></strong>Има много фактори, които влияят на нивото на защитни механизми на организма ни, съответно и на имунната система. Много често ние не се замисляме за тях до момента, в който е късно и сме вече болни и имаме по-сериозна симптоматика, която ни пречи да сме пълноценни в ежедневието си.&nbsp;</p> <blockquote class="wp-block-quote"> <p>Стресът, особено продължителният психически такъв, е един от основните виновници за понижен имунитет. Склонни сме да игнорираме негативното му влияние, което обаче води до по-сериозни последствия.&nbsp;</p> </blockquote> <figure class="wp-block-image"><img src="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/stressed-700x467.jpg" alt="" class="wp-image-11530" srcset="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/stressed-700x467.jpg 700w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/stressed-700x467-300x200.jpg 300w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/stressed-700x467-600x400.jpg 600w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" /></figure> <p>В електронната книга, която съм написала за Вас, можете да прочетете повече за елементите на стреса, как той влияе на здравето ни и лесни и приятни практични съвети за справянето с него.&nbsp;</p> <p><strong></strong>Важен фактор, особено при дамите, са резките промени в теглото: покачване и сваляне. Това отново спада към категорията стрес, само че този път е главно физически, а не психически. Резките промени в килограмите означава, че тялото ни трябва да се адаптира към новата си композиция, а тази адаптация означава смяна на цялата логистика на физиологичните функции и преразпределение на енергийните запаси. По време на тази адаптация тялото ни оставя на заден план защитните си механизми и приоритизира справянето с натрупаните или изгубените мускулна маса и мазнини.</p> <figure class="wp-block-image"><img src="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399-1024x683.jpg" alt="" class="wp-image-11538" srcset="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399-1024x683.jpg 1024w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399-300x200.jpg 300w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399-768x512.jpg 768w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399-600x400.jpg 600w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000446080399.jpg 1500w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" /></figure> <p></p> <p>Не на последно място е важно да отбележа, че прекомерната редовна консумация на алкохол и тютюневи изделия също има неблагоприятно влияние не само върху имунитета, но и върху много други физиологични функции.&nbsp;</p> <p></p> <p><strong>САМО С ЛЕКАРСТВА и ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЛИ МОЖЕМ ДА ПОДОБРИМ ИМУНИТЕТА СИ?</strong></p> <p><strong></strong>НЕ! Това е абсолютно погрешно схващане, което, за съжаление, е широко разпространено.</p> <p>Всъщност много често лекарствените медикаменти могат да доведат до понижен имунитет след като спрат да бъдат приемани. ЗАЩО? Защото тялото ни преценява, че щом има синтетични елементи (под формата на лекарства), които ние му набавяме, то няма нужда само да се справя с болестта.</p> <p>Що се отнася до хранителните добавки, да- има определени витамини, минерали и антиоксиданти, които са важни, но ползата от тях ще дойде САМО АКО тялото ни е дефицитно на тях. Предозиране с някои витамини и минерали може да доведе до нежелана интоксикация и сериозни негативни последствия за здравето ни, така че приемайте хранителни добавки само след като сте се консултирали с личния Ви лекар или квалифициран клиничен диетолог.</p> <figure class="wp-block-image"><img src="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image-1024x576.jpg" alt="" class="wp-image-11536" srcset="https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image-1024x576.jpg 1024w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image-300x169.jpg 300w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image-768x432.jpg 768w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image-600x337.jpg 600w, https://facebeauty.bg/wp-content/uploads/2020/04/29_image.jpg 1400w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" /></figure> <p></p> <p><strong>КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ИМУНИТЕТА СИ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ?</strong></p> <p><strong></strong>За да поддържаме имунитета и здравето си на оптимално ниво е нужно да взимаме ежедневни превантивни мерки. Това включва балансирано и редовно хранене с висококачествени съставки, богати на въглехидрати, протеини, есенциални мазнини и фибри. Също така е от изключителна важност да поддържаме ниски нива на стрес, да сме физически активни и да спим достатъчно и спокойно без да се пробуждаме.&nbsp;</p> <p>В електронната ми книга:<span>&nbsp;</span><strong>Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение?<span>&nbsp;</span></strong>предлагам много разнообразни занимания, които всеки един от нас може да включи в ежедневието си. Също така съм подготвила и подробни препоръки за храни и хранителни навици, които да започнете да практикувате за оптимално здраве.&nbsp;</p> <p></p> <p><strong>Линк към електронната книга:<span>&nbsp;</span></strong><strong>Как да засилим имунната си система с храна, здравословни навици и развлечение?<span>&nbsp;</span></strong><a href="https://payhip.com/b/3GfP"><strong>https://payhip.com/b/3GfP</strong></a><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;&ndash;</strong></p> <p><strong>Камелия Буюклиева е клиничен диетолог, завършила в най-престижния за това университет във Великобритания: King&rsquo;s College London. Работила е в специализирани клинични центрове с хора с психични и хранителни разстройства, онкоболни, хора с диабет и други ендокринни болести, както и паралелно с гастроентеролози. След специализацията си, Камелия записва едногодишен курс в сферата на алтернативната медицина и става Аюрведа терапевт и консултант. Също така е и фитнес инструктор. За да поддържа и обновява знанията си, Камелия посещава редовно курсове на престижните университети в САЩ: Харвард, Станфорд, UC Berkeley, Джон Хопкинс, Пенсилванския университет и други. В момента Камелия учи клинична психология и се е посветила на изготвянето на персонализирани хранителни режими, провеждането на обучения в сферата на здравето и балансираното хранене и писането на статии и рецепти за един от най-популярните български сайтове на тази тематика: zdravoslovnohranene.com&nbsp;</strong></p> <p><strong>Ако желаете да се свържете за персонална консултация или корпоративни обучения на здравна тематика с Камелия, моля да ни пишете в инстаграм, фейсбук или на<span>&nbsp;</span>facebeautybulgaria@gmail.com<span>&nbsp;</span>!</strong></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки